2020-04-17 14:41Pressmeddelande

Årets kosläpp livestreamas 22 april kl. 12.30

Kor i hageKor Nils Holgerssongymnasiet kosläpp 2020

Varje år lockar kosläppet på Nils Holgerssongymnasiet 10 000 besökare till Skurup. I år kan ännu fler följa eventet i en direktsändning online.

Klicka dig in på
http://www.nilsholgerssongymnasiet.se/koslappet
eller https://www.facebook.com/NilsHolgerssongymnasietoSkurupsJordbruk/

och se de ystra skutten när runt 60 kor springer ut i hagen.

– Det är bara att ta fram mjölk och bulle och slå sig ner på första parkett när korna släpps, säger ladugårdsförman Göran Thorsson.

Kosläppet är det mest välbesökta evenemanget i Skurup. Många besökare reser långväga för att se när korna på Nils Holgerssongymnasiet släpps ut efter en vinter i ladugården.

– Det är ett evenemang som vuxit och blivit oerhört omtyckt under de senaste 15 åren. Det brukar locka 10 000 människor och är årets familjefest, en otrolig stämning och atmosfär, säger Göran Thorsson.

Följ kosläppet live på webben

I år är det annorlunda. Den rådande pandemin gör att eventet endast är öppet för korna och medarbetarna på gymnasiet, men det betyder inte att kosläppet sker i skymundan. Istället har Nils Holgerssongymnasiet hittat en annan lösning. Hela evenemanget sänds online och precis som vanligt kommer Göran Thorsson att guida tittarna genom eventet.

– Det är superroligt att vi kan öppna upp ett alternativ för våra trogna besökare. Kossorna är otroligt taggade på att få komma ut och vi vill dela med oss av stämningen rätt in i våra följares mobiltelefoner, surfplattor eller datorer, förklarar han.

–  Vi kommer att filma eventet i marknivå så att alla som ser sändningen kommer att ha känslan av att stå intill staketet och följa korna på nära håll. Tidigare år har det varit många besökare som inte har kommit tillräckligt nära för att hinna se kornas glädje, men i år kommer alla att se lika bra. 

Korna har stått inne i ladugården sedan den första veckan i november 2019 och när nu ljuset har hittat tillbaka till den skånska slätten är det tydligt att de längtar ut i friheten. På onsdagen den 22 april klockan 12.30 kommer runt 60 kor att släppas ut på grönbete och alla har möjligheten att följa årets evenemang direkt och på nära håll. Oavsett var man befinner sig.

Nils Holgerssons kosläpp kommer att streamas live på Nils Holgerssons hemsida samt Facebook via “Nils Holgerssongymnasiet” och “Kostallet, Lantbruket och smådjuren på Nils Holgerssongymnasiet” Det startar den 22 april klockan 12.30.

Har du fler frågor?

Kontakta Intendent Jörgen Hagefjord
Tel: 0411-53 64 44

Ladugårdsförman Göran Thorsson.
Tel:  0738-560 277

 Om Skurups kommun

Skurup är platsen för det goda livet, mitt på sydkusten! Med 15 km kuststräcka, Romeleåsen i ryggen och nära till staden är Skurup kommunen med oslagbart läge. 15 900 invånare kallar Skurup sitt hem. Inflyttningstrycket är högt, därför bygger vi 1 800 nya bostäder fram till år 2022. Det våra invånare uppskattar allra mest är närheten till naturen och den trygga uppväxten för barnen, i kombination med de utmärkta kommunikationerna och ett blomstrande näringsliv. Med stark infrastruktur, strategiskt läge och bra tomtmark är Skurup en magnet för nyetableringar. www.skurup.se