2023-07-20 06:51Pressmeddelande

Skurups kommun vinnare i Solcellstoppen

Många solceller placerade intill varandra, blå himmel och vita molnSolcellsanläggning

Skurup är bäst i landet när det gäller solenergi. Skurupborna har nu installerat 6 gånger mer solceller per person än riksgenomsnittet. Skurup har högst installerad effekt solel per invånare i december 2022, därmed håller vi kvar förstaplatsen i årets Solcellstoppen. Skurup har hela 1 366 W per invånare (förra året 1 190 W). Andraplatsen har Sjöbo, som har 1 159 W och på tredje plats ligger Borgholm med 943 installerad effekt per invånare.

Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande berättar hur det känns att Skurup tar hem förstaplatsen för andra året i rad.

- Alltid kul att försvara en åtråvärd titel, vår energiförsörjning är en långsiktig fråga och enstaka insatser enstaka år kommer inte att vara tillräckligt för att möta de utmaningar landet försatt sig i genom den omotiverade stängningen av baskraft i söder så därför är det långsiktiga arbetet viktigt.

Sedan år 2017 har Svensk Solenergi rankat Sveriges kommuner utifrån installerad effekt solel per invånare i kommunen. Rankningen går under namnet Solcellstoppen och baseras på föregående årsskiftes statistik från Energimyndigheten. Under dessa år har genomsnittlig installerad effekt per invånare i landet ökat från 14 W per invånare (december 2016) till 226 W per invånare (december 2022). Det är en ökning med 1 514 procent. Utöver den totala installerade effekten solel per invånare, tittar Svensk Solenergi även på storleken på solcellsanläggningarna.

- Skurup ligger i framkant när det gäller solenergi. Vi har mycket soltimmar och är beläget nära kontinenten, så förutsättningarna är goda. Sen har vi, både kommunen, näringslivet och privatpersoner, drabbats hårt av elpriserna i SE4. Vi har bland annat en stor lantbrukssektor som kämpar med lönsamheten och där driftskostnaderna, inte minst elkostnaderna, blivit oerhört utmanande. Många av dessa lantbruk har större byggnader med tak som lämpar sig väl för solceller och försöker investera sig ur krisen istället för att vara beroende av bidrag. Sen har vi också haft någon större privat solcellspark som etablerat sig i kommunen som naturligtvis bidrar starkt till helheten, säger Johan Bolinder.

Skurups kommuns energirådgivare håller regelbundna informationsmöten om energibesparingsåtgärder och berättar om möjligheterna till egen elproduktion, bland annat i form av solceller.

- Detta är har säkert också bidragit till en ökad medvetenhet. Sen tror jag också agerandet sprider sig, när grannen installerar solceller föder det tankar hos fler i bostadsområdet avslutar Johan Bolinder.


Om Skurups kommun

Skurup är platsen för det goda livet, mitt på sydkusten! Med 15 km kuststräcka, Romeleåsen i ryggen och nära till staden är Skurup kommunen med oslagbart läge. 16 500 invånare kallar Skurup sitt hem. Inflyttningstrycket är högt, därför utvecklar vi nya bostadsområden. Det våra invånare uppskattar allra mest är närheten till naturen och den trygga uppväxten för barnen, i kombination med de utmärkta kommunikationerna och ett blomstrande näringsliv. Med stark infrastruktur, strategiskt läge och bra tomtmark är Skurup en magnet för nyetableringar. www.skurup.se


Kontaktpersoner

Kommunikationschef
Magdalena Hellström