2020-09-23 08:38Pressmeddelande

Viltkött och årstidsfokus i Skurups kommuns kök

Grönsaker, frukt och korv på ett bord

Under tiden som Skurups kommuns nya plan för mat och måltider arbetades fram växte en röd tråd sig allt starkare i vad kommunens olika kök erbjuder. Konceptet Säsongsmat föddes ur ren matglädje. Nu står även vilt på menyn!

Kommunfullmäktige klubbade den nya planen för mat och måltider i Skurups kommun i mars 2019.

Nedan delar vi med oss av information kring kostenhetens arbetssätt och hur planen omsätts i praktik.

https://www.skurup.se/kostplan

Viltkött serveras

- Skurups kommuns kök provar att servera viltkött i förskolorna, skolorna och i äldreomsorgen, berättar måltidschef Anna-Lena Svensson. Köttet kommer från vildsvin, kronhjort och älg. Fördelarna med detta är att vilt är ett hållbart alternativ, som bidrar till att hålla den ökande viltstammen på en bra nivå.

Mer vegetabilier

- Vi för in mer växtbaserad mat i måltiderna. Att använda mer t ex rotfrukter ger smakmässigt mer smak och must i måltiderna och all personal ska genomgå utbildning i att använda och tillaga mat med baljväxter.  Det växtbaserade är en naturlig del i matlagningen, säger måltidschef Anna-Lena Svensson.  Vi har även börjat serverat havreris som är producerat i Sverige och är ett hållbart alternativ i jämförelse med ris och som dessutom är naturligt fritt från arsenik.

Säsongsmat och temaveckor

Vad innebär säsongsmat?

- Som ett exempel kan jag berätta att vi i augusti och september fokuserar  på det nyskördade, allt från sädesslag och raps till äpplen,  berättar måltidschef Anna-Lena Svensson.  Oktober månad bjuder på pumpa, skogssvamp, lingon och viltkött. I slutet på november och början på december kommer vi till rotfrukter, brysselkål, grönkål och liknande.

En viktig del i att fokusera på närodlat och jobba årstidsrelaterat är att sprida kunskap om kost och lokala råvaror till matgästerna.

- Vi jobbar med olika typer av informationsmaterial - sätter upp affischer i matsalarna om säsongsmat och berättar om den röda tråden i måltiden. Vi sätter också upp bordsinformation och delar med oss av kloka kunskaper om maten och frågeställningar som väcker  intresse och diskussioner kring måltiden och maten, berättar måltidsutvecklare Jenny Kaluza Jonasson.

- Vi tänker ”Från jord till bord” säger Jenny Kaluza Jonasson. I det tänkesättet blir det naturligt att genomföra en röd tråd och att tänka säsongsrelaterat.

Temaveckorna bjuder framöver på:

  • Viltserveringar i oktober. Då serveras det fyra måltider med allt från skogssvamp till lingon och viltkött.
  • Skånevecka i november då man serverar traditionsenliga skånska maträtter såsom kalops, äggakaga, ärtsoppa, torsk med senapssås med mera.
  • Önskevecka. Under denna vecka är det ingen fast matsedel utan varje skola har sin matsedel efter att eleverna röstat fram olika maträtter

Övriga aktiviteter:

  • Måltidens dag 15/10

 Länk för att läsa mer om skolmåltiderna: https://www.skurup.se/skolrestaurang

Kontakt:

Anna-Lena Svensson
anna-lena.svensson@skurup.se
0411-53 63 57Om Skurups kommun

Skurup är platsen för det goda livet, mitt på sydkusten! Med 15 km kuststräcka, Romeleåsen i ryggen och nära till staden är Skurup kommunen med oslagbart läge. 15 900 invånare kallar Skurup sitt hem. Inflyttningstrycket är högt, därför bygger vi 1 800 nya bostäder fram till år 2022. Det våra invånare uppskattar allra mest är närheten till naturen och den trygga uppväxten för barnen, i kombination med de utmärkta kommunikationerna och ett blomstrande näringsliv. Med stark infrastruktur, strategiskt läge och bra tomtmark är Skurup en magnet för nyetableringar. www.skurup.se