2020-05-13 08:23Pressmeddelande

Pristagare 2020 års idrottspris och kulturpris

Skurup logotypeSkurup logotype

Då kommunens nationaldagsfirande är inställt med anledning av Covid-19 pandemin, kommer utdelningen av idrotts- och kulturpriset att genomföras vid ett senare tillfälle.


Vinnare av Skurups kommuns Idrottspris 2020 – Terese Rönnberg, Skurups Kraftsport
Med motivering ”Efter att bara tränat styrkelyft på Skurups Kraftsport i ett år har Terese gjort stora framsteg. På sin första tävling slog Terese det sydsvenska rekordet för ungdomar. Hon tog guld som ungdom och senior på Distriktmästerskapen med tävlande från Skåne och Blekinge. Deltog på Svenska mästerskapen för ungdomar och tog guld. Terese blev klubbens första tjej att ta hem en medalj på ett svenskt mästerskap. Hon blir junior till nästa år och Skurups Kraftsport tror att hon har goda chanser att ta många SM-medaljer i framtiden”.

 

Vinnare av Skurups kommuns Kulturpris 2020 – Viveca Kristiansen & Karin Andersson

Viveca Kristiansen
Med motiveringen ”främst för hennes mycket uppskattade initiativ att hålla en serie föredrag om Rydsgård förr i tiden. Hon kallar sammankomsterna ”Rydsgårdsminnen, kom och prata minnen”. Varje gång har hon förberett med all info och bilder om en liten väl utvald del av Rydsgård. Teman har varit tex.”Rydsgårds Järnvägshotell, Mejeriet, Västra Storgatan östra delen, Västra Storgatan västra delen, Smedjegatan och Bruksgatan”. Mötena arrangeras på Rydsgårdshus och i ett samarbete med Byalaget och Bygdegårdsföreningen. Viveca är en hängiven släkt- och lokalhistorieforskare och gräver fram många intressanta historier och skrönor om människorna och husen kompletterade med utvalda bilder. Hon är uppväxt i Rydsgård och kan på ett initierat sätt delge deltagarna sina minnen invävda i det arkivforskningen ger. Sammankomsterna är mycket uppskattade av såväl infödda som inflyttade i Rydsgård”.

Karin Andersson
Med motiveringen ”företrädare för Måndagsgruppen i Slimminge byalag. Gruppen ligger bl a bakom utgivningen av ett häfte (1999) och en bok om bygden. Varje måndag träffas gruppen och diskuterar/kartlägger bygdens hus, gårdar, människor och släkter. Många är de som under åren fått hjälp att hitta släktingar i socknen. Arbetet har också resulterat i flera långväga besök i bygden. Det är en förhoppning att gruppen uppmärksammas för sin mångåriga gärning och uppmuntras att sprida sin kunskap. T ex. via sökbar websida, nya skrifter eller rundturer”.


Då det inte inkommit några nomineringar/ansökningar till kulturstipendiet eller nomineringar till arkitekturpriset så delas dessa priser ej ut i år.


Kontakt:

Martin Kalén, T F chef för kultur och fritid
0411-53 60 06
martin.kalen@skurup.seOm Skurups kommun

Skurup är platsen för det goda livet, mitt på sydkusten! Med 15 km kuststräcka, Romeleåsen i ryggen och nära till staden är Skurup kommunen med oslagbart läge. 15 900 invånare kallar Skurup sitt hem. Inflyttningstrycket är högt, därför bygger vi 1 800 nya bostäder fram till år 2022. Det våra invånare uppskattar allra mest är närheten till naturen och den trygga uppväxten för barnen, i kombination med de utmärkta kommunikationerna och ett blomstrande näringsliv. Med stark infrastruktur, strategiskt läge och bra tomtmark är Skurup en magnet för nyetableringar. www.skurup.se